Türkiye Hidrojen Haberleri – (2022 Sonbahar)

Türkiye’nin yeşil hidrojen üretimi için 9,1 milyar dolar yatırıma ihtiyacı var

29 Eylül 2022

PwC Almanya şirketinin Alternatif Kaynaklar ve Hidrojen Bölümünün Küresel Lideri Prof. Dr. Jürgen Peterseim, Türkiye’nin yeşil hidrojen üretimi için gerekli 12,1 GW elektrolizör kapasitesinin 9,1 milyar dolar yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

https://temizenerji.org/2022/09/29/turkiyenin-yesil-hidrojen-uretimi-icin-91-milyar-dolar-yatirima-ihtiyaci-var/


20’den fazla ülke düşük emisyonlu hidrojen üretimini artırmayı kabul etti

27 Eylül 2022

Japon Sanayi Bakanlığı, Japonya liderliğindeki 20’den fazla ülkenin düşük emisyonlu hidrojen üretimini 2030 yılına kadar yılda en az 90 milyon tona çıkarmayı kabul ettiğini açıkladı.

ttps://temizenerji.org/2022/09/27/20den-fazla-ulke-dusuk-emisyonlu-hidrojen-uretimini-artirmayi-kabul-etti/


Bakan Dönmez: Önümüzdeki yıllarda hidrojeni konuşmaya başlayacağız 

 11 Ekim 2022

Enerji krizinin en çok etkilediği Almanya, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye-Almanya Enerji Forumu, dördüncü kez toplandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez forumun ardından TRT Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez, “Önümüzdeki günlerde hidrojen başta olmak üzere temiz enerji kaynaklarında önemli bir rol üstlenebileceğimizi düşünüyorum” dedi. İşte Bakan Dönmez’in açıklamalarından öne çıkanlar:

“Almanya’da ve Türkiye’de enerji alanında karşılıklı olarak yatırımlar var. Yıllardır devam eden çalışmalar. Bunları nasıl geliştiririz ona bakıyoruz. Avrupa’da ciddi sıkıntılar var. Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu projelerle hem kendi enerji güvenliğini sağlamış oldu hem de bazı projelerle de Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağladı. TANAP bunlardan birisi.

Elektrik şebekelerimiz, Avrupa Elektrik İletim Şebekeleri ile bağlantılı durumda. Türkiye olarak öncelikle kendi arz güvenliğimizi gündemimizde tutuyoruz. Hamdolsun Avrupa’daki durum Türkiye için söz konusu değil. Olağanüstü bir tedbir almayı gerektirecek bir şey yok. Çünkü birkaç yıldır özellikle hem elektrik altyapısını hem de doğal gaz altyapısını önceleyerek çeşitli projeleri hayata geçirmiştik. Depolarımız hamdolsun dolu. Depolarımızın kapasitesini artırıyoruz. Bu anlamda Türkiye’de olağanüstü bir durum söz konusu olmayacak. Avrupa ile de iş birliğimizi artırmanın gayreti içerisindeyiz.

“Yenilenebilir enerji kaynaklarımız yüzde 54’e ulaştı”

Türkiye’de yenilenebilir enerjiye biz yıllardır yatırım yaptık. Şu anda elektrik kurulu gücümüz içinde yenilenebilir enerji kaynaklarımız yüzde 54’e ulaştı.

“Enerjide tam bağımsız bir ülke olmak istiyoruz”

Teknolojik anlamda araştırma ve geliştirmeler bir taraftan devam ediyor. Hidrojen mevcut enerji altyapılarını kullanarak nasıl tüketicilere ulaşacak bunların çalışması yapılıyor. Türkiye yeşil hidrojen üretimi konusunda da temiz enerji kaynaklarını kullanmak suretiyle yeşil hidrojen üretiminde ciddi bir potansiyele sahip.

https://www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-donmez-onumuzdeki-yillarda-hidrojeni-konusmaya-baslayacagiz-715125.html


Türkiye’nin tek yeşil hidrojenli binası elektrik ihtiyacını güneş panelleri ve hidrojenden sağlıyor.

15 Eylül 2022

Ankara merkezli TEKSİS firması, çatısına yerleştirdiği güneş panellerinden sağlanan elektrikle yeşil hidrojen üretip, faaliyetleri için gerekli enerji ihtiyacını bu kaynaktan karşılıyor.    

TEKSİS Teknoloji Binası’nın kendi enerjisini üreten, yeşil hidrojen üretimi olması sebebiyle Türkiye’de ilk ve tek yeşil hidrojen üretimi yapan binası olduğunun altını çizen Hüseyin Devrim, “Enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan üretip yenilenebilir şekilde hidrojen olarak depoluyoruz. Şebekeden bağımsız olarak kendi enerji ihtiyacımızı kendimiz karşılıyoruz. Binanın çatısında 6 kilovat kapasiteli 7,2 pik güç verecek güneş panellerimiz var. Bunlarla yeşil enerji üretiyoruz. Daha sonrasında binanın aşağısında konumlandırdığımız elektrolizlerimizde hidrojen gazını üretiyoruz. Yeşil enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile ürettiğimiz için yeşil hidrojen adını alıyor. Hidrojen gazı 30 barda üretilip depolanıyor. Güneşin olmadığı saatlerde hidrojen gazını yakıt hücreleri aracılığıyla elektriğe çevirerek binanın ihtiyacını karşılıyoruz.” diye konuştu.

Devrim, şöyle devam etti;

“Kurulum maliyetleri de dahil olmak üzere kilovat başına 1000 avro mertebesinde, elektrolizörler ise 1500 ile 2 bin avro aralığında değişiyor. Burada bizim yapmış olduğumuz yatırım maliyeti 80-100 bin avroyu buldu. Çatıda ürettiğimiz yeşil elektriğimiz binanın yanında oluşturduğumuz yapının içindeki elektrölizörlere geliyor.Elektrölizörler, suyu kullanarak yeşil hidrojeni ürettiğimiz, bu üretimde karbon ayak izimiz olmadan suda hidrojen ve oksijeni ayırdığımız yöntem. Hidrojen burada 30 barda çalışıyor. Daha sonrasında hatlarla depolarımıza gidiyor, depolandıktan sonra güneş gittikten sonra elektriğe ihtiyacımız olduğunda bunu kullanıyoruz. Buradaki cihazlarımız ticari ürünler. Birini kendimiz geliştiriyoruz. Toplam kapasite 5 kilovat.”

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-tek-yesil-hidrojenli-binasi-elektrik-ihtiyacini-gunes-panelleri-ve-hidrojenden-sagliyor/2685661


Yerli kömürden hidrojen üretimi masada

05 Ekim 2022

Uluslararası Bor Sempozyumu’na (BORON 2022) çevrim içi katılan Bakan Dönmez, Türkiye’nin, ilk enerji dönüşümünü altyapıları yenileyerek tamamladığını ve ikinci dönemin yeşil kalkınma hedefleri çerçevesinde ilerlediğini söyledi.  Dönmez, BOREN, TÜBİTAK ve Gen Otomobil iş birliğiyle yakıt pili araç projesi kapsamındaki tüm tasarım, üretim ve entegrasyon çalışmalarının başarıyla tamamlandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Projede yakıt olarak hidrojen kullanıldı. Elektrikli araçlara göre menzili artırılmış yeni nesil bir araç konsepti yerli olarak geliştirildi. Biliyorsunuz, hidrojenin yakıt olarak kullanımını ana hedeflerimizden biri olarak belirlemiştik. Özellikle temiz yakıtlarla taşıma olanaklarının artırılması için hidrojen önemli bir husus. Yerli kömürden hidrojen üretimi bu konuda ilerleme sağlayabileceğimiz alanlardan biri. Şimdilik bu konudaki maliyetler yüksek ama bu alandaki teknoloji geliştikçe zaman içinde daha erişilebilir bir maliyet noktasına ulaşacağız. Bu konuda özellikle yerli bir hidrojen ekosistemi ve yerli bir hidrojen sanayisi oluşturmak istiyoruz.”

https://enerji.gov.tr/haber-detay?id=21042


Türkiye Hidrojen Enerjisine Yönelik Ciddi Adımlar Atacak 

20 Ekim 2022

Yeşil hidrojen ağır sanayi, uzun mesafe taşımacılığı, nakliye ve havacılık sektörlerinde karbonsuzlaştırma hedefleri doğrultusunda bir araç olarak kullanılmak üzere BM İklim Konferansı 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) öne çıkan başlıklardan biri olmuştur. Hükümetler ve çok sayıda sanayi temsilcisi, hidrojen teknolojisini net sıfır ekonomilere geçiş çerçevesinde önemli bir araç olarak kabul etmiştir.

Günümüzde pek çok ülke yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında çok ciddi yatırımlar gerçekleştirmekte, iklim değişikliğiyle mücadelede fosil yakıtlara alternatif olarak çareyi yenilenebilir kaynaklarda aramaktadır.   Enerji yoğun endüstriler günümüzde en büyük hidrojen tüketicileri olup Avrupa’nın 2050’de iklim nötrlüğünü hedeflemesiyle birlikte küresel ölçekte çelik ve kimyasallar gibi sektörlerden temiz hidrojene artan bir ilginin de açığa çıktığı bilinmektedir.  

Türkiye’nin yüksek yenilenebilir enerji potansiyelinden kaynaklanan hidrojen kabiliyeti Avrupa ülkelerinin ihtiyacını giderebilecek kapasiteye sahip olup AB’nin hidrojen teknolojisindeki ortaklık arayışlarını karşılayacak ölçektedir. Yeşil Kalkınma Devrimi yolunda yararlanmayı planladığımız araçlardan biri olan hidrojen teknolojisi ile yakın gelecekte enerji alanında bölgesinde lider ülkelerden biri olacağımız açık görünmektedir.

https://geridonusumekonomisi.com.tr/turkiye-hidrojen-enerjisine-yonelik-ciddi-adimlar-atacak.html


Petrol ve gazın hükmü bitecek! Dünya peşinde: Türkiye de üretecek

4 Ekim 2022

Hidrojen sektörü, petrol ve doğal gaz sektörüne oranla daha rekabetçi ve kazançlı olacak. Dünyanın önde gelen şirketleri temiz hidrojene ve ilgili teknolojilere yatırım yapıyor. Japon Ebara da, çevre dostu turkuaz hidrojen üretmek için harekete geçti. Turkuaz hidrojen metan proliz yöntemiyle elde edilir. Türkiye’nin de hidrojen enerjisine ilişkin ilk stratejisi, mevcut doğal gaz şebekesine hidrojen karıştırarak kullanmak ve bu yapılacak karışımın doğal gaz ithalat maliyetini azaltmaktır.

https://www.star.com.tr/ekonomi/enerji-devrimi-dunya-bunun-pesinde-turkiye-de-harekete-gecti-haber-1740812/


Türkiye, yeşil hidrojen ihracatçısı olabilir

05 Eylül 2022

 Orta gelirli gelişmekte olan ekonomilerin genellikle karbon yoğun bir ortamda çalıştıklarını ifade eden Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner ile enerji finansmanını ‘Enerjide İnovasyon’ için odağımıza aldık. Çalıştıkları ülkeler arasında değişmekte olan iklim olaylarına karşı çok hassas ülkeler bulunduğunu belirten EBRD Direktörü, Türkiye’nin bu ülkeler kategorisinde yer aldığını ve karbon gündeminin önemli olduğuna işaret etti.

 “Türkiye, yeşil hidrojen ihracatçısı olma potansiyeline sahip. Yerli olarak kullanmanın yanı sıra 2053 ‘net sıfır’ hedeflerine ulaşmada da etkili olacaktır bu tercih. Son 10 yılda, üretimde bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle güneş ve rüzgârın artmasıyla, yenilenebilir enerjinin ön plana çıkması memnuniyet verici.”

https://www.dunya.com/kose-yazisi/turkiye-yesil-hidrojen-ihracatcisi-olabilir/667985


Doğal gaz ve hidrojen için kritik! Dünyanın en iyisi Türkiye’de

22 Ağustos 2022

Sivas Havzası yaklaşık 90 metre kalınlıktaki kaya tuzu kalınlığı ile doğal gaz, hidrojen ve karbondioksitin depolanmasına en uygun bölgelerden birisi olarak görülüyor.Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Sivas Havzası’nın jipsli ve kaya tuzlu jeolojik yapısı ile Türkiye’de doğal gaz, hidrojen ve karbondioksitin depolanabilecek en uygun bölgelerden birisi olduğunu söyledi.

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3252495-dogal-gaz-ve-hidrojen-icin-kritik-dunyanin-en-iyisi-turkiyede


Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü Almanya’da vitrine çıktı

19 Eylül 2022 

Karsan, Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation Fuarı’nda seri üretim hidrojenli otobüsünün dünya lansmanını yaptı. Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü olan e-Volution, öncelikli olarak Avrupa ülkeleri için üretilecek. Elektrikli e-ATA modelinin hidrojenli versiyonu olan e-Volution, 500 km’ye varan menzili ile dikkat çekiyor.

IAA Transportation fuarında konuştuğumuz sektör yetkililerinden Okan Baş, “Avrupa’da hidrojenli otobüs pazarının beş yıl içinde 2 bin adetlere ulaşacağı bilgisini veren Baş, hedeflerinin 100 adetlik satış olduğunu kaydetti. Baş, hidrojenli otobüslerin fiyatlarının elektrikli otobüslerden 1.5 kat daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.
Baş, şunları söyledi:

“Elektrikli gelişim vizyonumuz e-Volution ile markamızı Avrupa’da ilk 5’te konumlandırma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Dünya lansmanını IAA Transportation Fuarı’nda gerçekleştirdiğimiz yepyeni modelimiz ile elektrikli mobiliteye başka bir boyut kazandıracağız. Lanse ettiğimiz bu yeni elektrikli modelimiz, Karsan’ın yarım asrı geçen tarihinde bir kilometre taşı olacağı gibi, geleceğin mobilite çözümleri açısından üstlendiğimiz öncü rolü bir kez daha kanıtlayacak.”

https://www.cnnturk.com/otomobil/turkiyenin-ilk-hidrojenli-otobusu-almanyada-vitrine-cikti


Yeni nesil hidrojenle çalışan gemiler geliyor

06 Ekim 2022

Türk mühendisler Türkiye’yi, dünya gemicilik sektöründe öne taşıyabilecek ‘Yeşil Hidrojen’ ile çalışacak gemi tasarladı. Yakıt tüketiminden dolayı küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olan ulaşım sektöründe, karbon ayak izini minimuma indirecek çalışmaya imza atıldı. Türk mühendisler Türkiye’yi, dünya gemicilik sektöründe öne taşıyabilecek ‘Yeşil Hidrojen’ ile çalışacak gemi tasarladı. 50 milyon euro yatırımla üretilmesi planlanan geminin 2025 yılında suya indirilmesi hedefleniyor.

https://www.denizhaber.com/yeni-nesil-hidrojen-gemiler-geliyor


ASPİLSAN, Yeşil Hidrojen için 2 kW’lık Yerli PEM Elektrolizörü Geliştirecek

1 Eylül 2022

ASPİLSAN Enerji ve XGEN Enerji’nin “İnovatif Küçük Ölçekli Rüzgâr Türbini ile Enerjilendirilmiş Yeşil Hidrojen Üretimi” başlıklı projesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yeşil ve Mavi Dönüşüm Programı kapsamında desteklenecek. Gelişme, ASPİLSAN Enerji tarafından 1 Eylül’de yayınlanan basın bülteni ile duyuruldu.

18 ay sürecek proje kapsamında ASPİLSAN Enerji’nin geliştireceği 2 kW’lık yerli PEM elektrolizör ve XGEN Enerji’nin geliştireceği yerli düşey eksenli rüzgâr türbini, İzmir’de bir kampüs arazisine kurulacak ve burada yüksek saflıkta (yüzde 99,999) yeşil hidrojen elde edilecek. Basın bülteninde, ASPİLSAN Enerji tarafından sağlanacak2 kW’lık PEM elektrolizörün, Türkiye’de, henüz ticari ölçekte üretilmediği vurgulandı.

Elde edilen hidrojenin “yeşil” hidrojen olarak sınıflandırılabilmesi için elektrolizörün enerji girdisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması gerekiyor. XGEN Enerji tarafından geliştirilen ve güneş panelleriyle de desteklenen yerli düşey eksenli rüzgar türbini (WIND-ER) sistemi, bu enerji kaynağını sağlayacak. WIND-ER rüzgâr türbinlerinin sessiz çalışması ve şehir içinde kullanılabilmesi sayesinde, ortaya konana sistem, şehirlerin enerji ihtiyacına da cevap olabilecek.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, konuyla ilgili açıklamada, proje sayesinde, ASPİLSAN Enerji ve XGEN Enerji tarafından geliştirilen stratejik teknolojilerin birbirleriyle uyumlu hale getirileceğini belirtti. Projeyle birlikte her firmadaki milli bilgi birikiminin artırılmasının ve yaygınlaştırılmasının; aynı zamanda bu alanda nitelikli personel yetiştirilmesinin de hedeflendiğini vurguladı.

https://www.savunmahaber.com/aspilsan-yesil-hidrojen-icin-2-kwlik-yerli-pem-elektrolizoru-gelistirecek/


Gaziantep Türkiye’de Hidrojen Yakıtlı Otobüs Kullanan İlk Belediye Olacak

11 Ağustos 2022

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehir programına dahil edilen Gaziantep’te, şehirdeki toplu taşımayı çevreci hidrojen yakıtlı toplu taşıma imkanlarını incelemek üzere bulunduğu Köln’de, Belediye Başkanı Henriette Reker ile görüştü. Başkan Şahin, iki şehir arasında ekolojik yatırımlar konusunda iş birliği mesajı verdi.

https://www.gaziantep.bel.tr/tr/haberler/baskan-sahin-hidrojenle-calisan-cevreci-toplu-tasima-sistemleri-icin-kolnde-incelemelerde-bulundu


Almanya-Türkiye ilişkileri enerjiyle yeni bir boyut kazanıyor

28 Ekim 2022

11 Ekim 2022’de Berlin’de, Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck başkanlığında, önde gelen iş dünyası temsilcileri ve yetkililerinin katıldığı Dördüncü Türk-Alman Enerji Forumu’nda enerji alanında önemli ortaklıklara imza atıldı.

https://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2022/10/28/almanya-turkiye-iliskileri-enerjiyle-yeni-bir-boyut-kazaniyor?paging=4


Türkiye’nin akıllı mühimmatları hidrojen enerjisiyle fırlatılacak

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen hidrojen itkili akıllı savunma sistemi ile yeni nesil dron ve dolanan mühimmat tehditleri maliyet etkin ve hassas şekilde imha edilebilecek.

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-akilli-muhimmatlari-hidrojen-enerjisiyle-firlatilacak/2721011


Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 5’inin yeşil hidrojenle sağlanabileceği hesaplanıyor

Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 5’ini karşılayabilecek yeşil hidrojen üretimi için yaklaşık 45,4 milyar dolarlık yatırım gerektiği değerlendiriliyor.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-enerji-uretiminin-yuzde-5inin-yesil-hidrojenle-saglanabilecegi-hesaplaniyor/2358674


Hidrojenli araçlara yerli yakıt hamlesi

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hidrojenli-araclara-yerli-yakit-hamlesi-42148808


Hidrojen Enerjisi İle Tarımsal Üretimde Kırşehir Pilot İl Seçildi

https://kirsehirhaberturk.com/haber-hidrojen-enerjisi-ile-tarimsal-uretimde-kirsehir-pilot-il-secildi-37019.html


İZKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Çelik, İzmir’de güneş panelleri ve yerli üretilecek rüzgar türbini sistemi (WIND-ER) ile yeşil hidrojen üretimi elde edileceğini bildirdi

https://www.bloomberght.com/izmir-de-yerli-teknolojilerle-yesil-hidrojen-uretim-hedefi-2317187


Genç girişimciler 5 dakikada şarj olabilen hidrojenli scooter üretti

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/genc-girisimciler-5-dakikada-sarj-olabilen-hidrojenli-scooter-uretti/2718657


Yeşil hidrojen enerjisi ve Türkiye’nin potansiyeli

Devletler gerek emisyon azaltımı ya da dekarbonizasyon gibi hedeflere ulaşmak gerekse de ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve dışa bağımlılıklarını azaltmak için yenilenebilir enerjilere yöneliyor.

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/yesil-hidrojen-enerjisi-ve-turkiye-nin-potansiyeli/2433441


Türk Mühendislerin Tasarladığı Hidrojenle Çalışacak İlk Gemi: AYN GREEN


Enerjisa Üretim, Bandırma Enerji Üssü’nde yeşil hidrojen üretimine başladı

Toplamda 200 bin avro yatırımla hayata geçirilen pilot proje kapsamında üretilen yeşil hidrojen, Enerjisa Üretim AŞ’nin Bandırma 2 Doğal Gaz Çevrim Santrali’ndeki soğutma işlemlerinde kullanılacak.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/enerjisa-uretim-bandirma-enerji-ussunde-yesil-hidrojen-uretimine-basladi/2630360


Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 5’inin yeşil hidrojenle sağlanabileceği hesaplanıyor.

Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 5’ini karşılayabilecek yeşil hidrojen üretimi için yaklaşık 45,4 milyar dolarlık yatırım gerektiği değerlendiriliyor.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-enerji-uretiminin-yuzde-5inin-yesil-hidrojenle-saglanabilecegi-hesaplaniyor/2358674


Paylaş